خالده فروغ؛ استعداد برازنده شعر معاصر افغانستان
نخستین ديدارم با خالده فروغ در جريان مراسم سوگواری شهید قهار عاصی شاعر عشق و آزادى، در انجمن نویسنده گان کابل بود. در مورد اوصاف نكو و توانايى هايش زیاد شنیده بودم و با تک تک اشعارش نیز آشنایی داشتم. زمانیکه با هم معرفی و همکلام شدیم، احساس کردم که هر آنچه در وصف او به سمع من رسید ه بود، کمتر از محاسنى ست که در نخستين دیدار شیفته ام ساخته بودند. ظرافت، مهر، لیاقت و استعداد، نجابت و فروتنی، صمیمیت و یکرنگی و همه دست به دست هم داده، او را زاده بودند. از همان روز دوستی ما شکل گرفت و تا امروز ادامه دارد که یکی از دستاوردهای سترگ من در زنده گی ست.
خالده فروغ در سال ۱۳۴۹۹ در یک خانواده روشنفکر در دامنه های هندوکش پا به عر صه وجود گذاشت. از آوا ن کودکی آیینهء ذهنش با عشق به شعر و ادب روشن بود. دوران مکتب را در لیسه مریم شهر کابل به پایان رسانید. عشق و علاقهء وافرش به ادبیات او را واداشت تا برای ادامهء تحصیل رشته زبان و ادبیات را برگزیند. در سال ۱۳۷۱ از دانشکده زبان و ادبیات دانشگاه کابل فارغ التحصیل گردید. سپس کرسی مدیریت برنامه های ادبی رادیو- تلویزیون را حاصل نمود و در عین زمان عضویت انجمن نویسنده گان افغانستان را نیز دارا بود.
در سال ۱۳۷۳ جشنوارهء شعر میان کشورهای پارسی زبان از سوی دفتر بی بی سی راه اندازی گردید که خالد فروغ افتخار به دست آوردن جایزه ویژه را کسب نمود.
خالده فروغ سالهای متمادی به صفت مدیر مسوول فصلنامه “صدف” ایفای وظیفه کرد. او در سال ۱۳۸۸ توانست پروگرام ماستری زبان و ادبیات را در دانشگاه کابل به اتمام رساند. همچنان خالده فروغ دكتراى زبان و ادبيات فارسى را در سال ١٣٩٥ از دانشگاه دولتى تاجكستان در شهر دوشنبه ، به دست آورد. بايد يادآور شد كه رساله دكتراى او درباره غزل معاصر افغانستان به زبان روسى در تاجكستان برگردان شده است.
چند سال قبل در مراسم نخستین جشنواره شعر “فجر” که در شهر تهران برگزار گردیده بود، از خالده فروغ در کنار لطیف پدرام و کاظم کاظمی، به مثابه یکی از شاعران معا صر زن و از چهره های مطرح و برجسته شعر و ادب پارسی نیز دعوت به عمل آمده بود. خالده فروغ با سيمين بهبهانى چهره برازنده شعر و ادبيات پارسى ديدار هايى داشته است. نخستين بار در حاشيه صد ساله گى پروين اعتصامى، با جمعى از بانوان شاعر، شامى را مهمان بانوى شعر و ادب بودند. بار دوم در حاشيه همايش «صد سال شعر زنان پارسى سرا» ضمن ديدار، درباره شعر و ادب معاصر افغانستان و ايران تبادل نظر نمودند.
خالده فروغ با وحید وارسته که از شاعران مطرح کشور است، ازدواج نموده؛ و ثمرهء این وصلت دختری ست به اسم “نیروانا”.
خالده فروغ امروز با دا شتن عضویت انجمن بین المللی قلم، مسوولیت برنامه ادبی “کاخ بلند در دری” را در تلویزیون طلوع داراست. همچنان مقام استاد دانشکده زبان و ادبیات دانشگاه کابل را نیز از آن خود کرده است.
خالده فروغ سال گذشته در شهر دوشنبه در يك حادثه ترافيكى مدهش، از ناحيه پا به شدت مجروح گرديد. البته بعد از مدت طولانى در بستر بيمارى، دوباره به وطن برگشت. فعلاً نيز براى تداوى و احياناً عمليات پا، دوباره عازم تاجكستان شده است. براى اين سلامتى تمنا دارم.
آثاری که از فیض طبع بلند شعری او، ثبت اوراق دفتر زمانه شده است، عبارتند از: قیام میترا، پنجر ه یی بر فصل صاعقه، سرنوشت دستهای نسل فانوس، در خیا بانهای خواب و خاطره، عبور از قرن قابیل، همیشه پنج عصر، کوچه های خالی دنیا، فرداى من اتفاق مى افتد در ديروز. همچنان كتاب شعر وى ” گفتم كه يابم جلد جلد خويش” از سوى نشر اديب در شهر دوشنبه – تاجكستان اقبال چاپ را يافته است. «زنى كه زندگى پس انداز مى كرد» اسم رمانى ست كه به قلم خالده فروغ ارمغان دوست داران رومان و داستان خوانى زبان و ادبيات فارسى شده است.
__
متن بالا از صفحه فیسبوک زنان پیشگام افغانستان گرفته شده است.
درود،
فکر میکنم تصویری که در این مطلب کارگرفته شده، تصویر خالده فروغ نیست. اگر من اشتباه میگویم، لطفا مرا اصلاح بفرمایید. در غیر آن بهتر است تصویر این مطلب تغییر کند.
با مهر