خبر و دیدگاه
دموكراسي اسلامي
فصل هفتم
مذاهب
مذاهب ساخته و بافته اي انسان هاست و متاسفانه در طول تاريخ به جاي اتحاد باعث نفاق و بدبختي ما مسلمانان شده است . به هر حال در عصر حاضر ما از موجوديت اين مذاهب نه مي توانيم انكار كنيم . دموكراسي اسلامي قسميكه در گذشته گفتيم به اساس آراي مردم زن و مرد استوار است نه يك قوم يا يك مذهب و يا سرمايه داران و يا يك گروه ايديولوژيك كه تنها منافع گروه خود را مطرح كند و ديگران را ناديده گيرد.
مذاهب اساسا به وجود آمد تا دين را به مردم خوبتر و واضح تر تشريح كند نه اينكه باعث نفاق شود. علماي بزرگ مانند امام ابو حنيفه عليه الرحمه و امام جعفر صادق عليه الرحمه و ديگران عرض اندام كردند كه واقعا چشم و چراغ اسلام و اسلاميت بودند و فقه شان بزرگي اين دو مرد مؤمن را در كتاب مشهور تذكره الاوليا اثر نفيس شيخ فريد الدين عطار نيشاپوري چنين ميخوانيم : اول در مورد ذكر ابن محمد جعفر الصادق عليه الرحمه:
” آن سلطان ملت مصطفوي، آن برهان حجت نبوي، آن عالم صديق ، آن عالم تحقيق، آن ميوه دل أوليا، آن گوشه جگر أنبياء، آن ناقل علي ، آن وارث نبي ، آن عارف عاشق ، ابو محمد جعفر صادق رضي الله عنه ” .
و در مورد امام ابو حنيفه عليه الرحمه ميخوانيم:
” ذكر امام جهان ابو حنيفه ، رحمته الله عليه ، آن چراغ شرع و ملت، آن شمع دين و دولت، آن نعمان حقايق، آن عمان جواهر معاني و دقايق ، آن عالم عرف صوفي ، آن امام جهان ابوحنيفه كوفي رحمته الله عليه ” مي بينيد كه اين دو مذهب چه أشخاص بزرگوار باني آن است. آيا أشخاص به اين درجات را مي توانيم نفيه كنيم ؟ هرگز نه!
در دموكراسي اسلامي هر دو مذهب بزرگ و ديگر مذاهب مانند إسماعيلي همه و همه از حقوق مساوي برخوردار است و هيچ مذهبي بر مذهبي برتري ندارد. همه مسلمانان بايد مذاهب همديگر را احترام كنند و در كنار هم به عبادت بايستند . در مسايل خانوادگي فقها از مذهب خود كار ميگيرند و در مسايل ملي علماي همه مذاهب برادروار با هم مشوره ميكنند كه چطور يك مساله بايد راه حل آن پيدا شود. اگر در يك مساله فقه يك مذهب راه حل بهتر را نشان ميداد از همان فقه پيروي ميشود و ديگر مذاهب همان را احترام ميكنند. طور مثال يك مساله سياسي است و درين فقه إسماعيلي نظر بهتر دارد پس همان به أكثريت مورد تاييد بايد باشد. در نظام دموكراسي اسلامي أكثريت و اقليت نيست و همه مسلمان هستند. همه نظر به آيه انما المومنون اخوه همه با هم خواهر و برادر هستند . در تفاسير كلاسيك اخوه تنها برادر ترجمه شده است در حاليكه اخوه از اخ و اخت آمده است و تفسير صحيح آيه اين است كه مؤمنان در دين با هم خواهر و برادر اند . در دموكراسي اسلامي چون حضرت بي بي عايشه صديقه (رض) همسر جوان و محبوب پيامبر منحيث يك زن آموزگار و فقهي ثبت تاريخ شده است پس زنان هم در دموكراسي اسلامي از حقوق قضائي وسيع از محكمه عالي تا ديگر محاكم حق دارند كه قاضي شوند به شمول قاضي القضات كشور. هيچ زني بر مردي و هيج مردي بر زني برتري ندارد به جز از تقوي و دانش . زيبايي يك جامعه اسلامي در گوناگوني مذاهب آن است و اين وسعت نظر يك نظام مردمي را نشان ميدهد. مردم بايد بياموزند كه وقتي به امام شيعه اقتدا مي كنند اگر سني مذهب است بايد دست باز نماز ادا كند و اگر به امام سني اقتدا ميكند و شيعه مذهب است بايد دست بسته به نماز اقتدا كند. ما منحيث يك ملت مسلمان بر عليه تعصب مبارزه كنيم و اين مبارزه از خود شروع ميشود نه اينكه منتظر دولت باشيم تا براي ما قانون وضع كند. حضرت رسول كريم ( ص) هم دست باز و هم دست بسته نماز ادا كرده اند. براي من بسيار جالب بود كه در سفر تونس در مسجد مشهور زيتونه ( مسجد زيتونه در سال هفتصد ميلادي منحيث مسجد و دانشگاه إعمار شده است ) براي نماز رفتم و ديدم كه همه مردم دست باز نماز ادا ميكنند با اينكه همه سني مذهب بودند. كشور تونس از فقه مالكي پيروي ميكند . وقتي ما مي گوييم اتحاد در وحدت است بايد اين وحدت را در عمل نشان دهيم نه اينكه در مقابل همديگر تعصب نشان دهيم . تعصب ، تنگ نظري و تبعيض كار دموكراسي هاي غربي است و نبايد در اسلام باشد. همه مسلمان هستيم . خداي ما ، قرآن ما ، پيامبر ما يكي است و تفاوت هاي مذهبي نبايد باعث نفاق و شقاق باشد. بر عكس بايد از آن تجليل به عمل آورد و دست وهابي از كشور حنفي مذهب و جعفري مذهب و إسماعيلي مذهب افغانستان كوتاه ساخت.
مؤلف دموكراسي اسلامي
فصل هشتم ادامه دارد