خبر و دیدگاه

باز خوانی پرونده ي یک معامله گر

 

با آن كه حزب وحدت و محمد محقق رهبر اين حزب در چند سال گذشته بارها حامد كرزي را به خاطر جنجال ميان كوچيان و هزاره ها مورد انتقاد قرار داده است، در تازه ترين مورد محمد محقق پس از چانه زني هاي زياد، در ايتلافي با حزب جنبش ملي از حامد كرزي اعلام پشتيباني كرد.

حمايت محقق از كرزي آن قدر دور از انتظار هم نبود؛ زيرا ما بار بار شاهد بوده ايم كه اين رهبر هزاره تنها به منافع شخصي اش انديشيده و گاه گاهي تن به كنار آمدن هاي باور نكردني داده است.

او پس از آن كه از پست وزارت برنامه ريزي افغانستان كنار زده شد، به عنوان يكي از منتقدان نظام شناخته مي شد و در انتخابات گذشته با كرزي به رقابت پرداخت؛ اما با تغيير زمان او هم چهره عوض كرد و كرزي را برادر بزرگ خواند.

چنانچه او گفته بود:« در هر خانه برادر بزرگي است و كرزي هم در افغانستان برادر بزرگ ما است كه اطاعت از وی امر لازمی می باشد.»

در روزهاي كه نبرد ميان كوچيان و هزاره ها در شهرستان بهسود ولايت ميدان وردك به حد بالاي آن رسيده بود، محمد محقق در گفتگو با رسانه ها از برادر بزرگش به شدت انتقاد كرد و حكومت او را متهم به تبعيض و دامن زدن به اختلاف هاي نژادي كرد و از كوچيان به عنوان قبيله ي وابسته به نظام كرزي ياد كرد.

محقق در حالي حكومت كرزي را متهم به قوم گرايي كرد كه پيش از اين او كرزي را يك شخص ملي و به سود قوم هزاره خوانده بود.

محقق بر ضد نظام تظاهراتي را به راه انداخت و تا چند روز به خاطر اين مسأله در اعتصاب غذايي به سر برد.

در همين حال محقق گفت كه اگر کرزی جلو کوچی ها را نگیرد به مردم می گویم که یک رأی هزاره حرام است به کسی که دستش به خون هزاره آلوده باشد.

او همچنان گفته بود:« جنازۀ هزاره ها بوی میگیرد، کرم مي زند و همه می بیند، كرزي سكوت مي كند و  یک اظهار تاسف نمی کند؛ فهمیده می شود که مسأله از چه قرار است.»­

محقق در گفتگويی با تلويزيون طلوع گفت:« در آجندای بن تجلیل از جهاد و مقاومت بود، تامین عدالت میان اقوام افغانستان و تبعیض را بر داشته بودند. در قانون اساسی هم این موضوع تصریح یافته است؛ اما به دور حاکمیت کسانی آمدند که با اقوام دیگر دشمنی دارند. مثلاً ما کسانی را می شناسیم که کتاب سقاوی را نوشته اند که در آن کتاب آدرس داده اند که کدام اقوام از کدام ساحه از جای شان کوچ داده شوند و اقوام پشتون جا بجا شوند این دشمنی هم با سایر اقوام است و هم دشمنی با اقوام پشتون.»

محقق در اين مصاحبه گفته بود:« آنانی که غیر از خود دیگران را نمی پذیرند، آنان آجندای قویی دارند، شما دیدید که شهرک (ولسوالی) بهسود اول و قسمت دوم شهرک (ولسوالی) بهسود دوم را سوختاندند آن ها وحدت ملی را شکستاندند. بیست هزار مهاجر (هزاره از آن جا) به کابل آمده اند؛ مگر ريیس جمهور آن قدر مغرور است که اقلاً اظهار تأسف هم نمی کند.» او می گفت: «چه قهرمانی است که بالای هزاره ها کرده اند این قهرمانی است؟ قهرمانی بالای مردم خود؛ قهرمانی بالای مردمی که لباس شان کهنه است!؟ این چه قهرمانی است؟»

او همچنان گفته بود:« راه حل، قبول کردن همه اقوام توسط حکومت است. همه مردم را در ساختار شریک بسازند و دسیسه ها را ختم کنند. من به رئیس صاحب جمهور گفتم که اجندای حکومت تغییر کرده و هم گفتم که طرف من کوچی ها نیست؛ شخص خود شما هستید. اگر شما این مسأله را حل نمی کنید دیگر به جلسه ی تان هم نمی آیم. و هیچ امیدی از حکومت هم ندارم. اعتصاب غذایی می کنم. آن قدر فریاد می کشم تا همه بدانند، بگذارید جای کرزی صاحب وسیع شود و اجندای سقاوی را با مشاورین خود تطبیق نماید.»

او گفته بود كه حكومت با مسلح سازي قبيله ي كوچي، آنان را به منطقه هزاره نشين مي فرستد و اين خالي از عدالت و برادري است.

به ياد داريم يكي از ائتلاف هاي جالب توجه محقق را بر سر گزينش رييس مجلس نمايندگان كه تنها به خاطر به دست آوردن پست معاونيت مجلس نمايندگان گذشته ها را فراموش كرد و با عبدالرب رسول سياف، رقيب ديرينه اش كنار آمد؛ اما اين ائتلاف منجر به شكست مثلث كرزي، سياف و محقق شد.

محقق از اين ائتلاف چيزي به دست نياورد و در نامزدي به پست معاونيت هم شكست خورد و به قول برخي ها كله اش بي كلاه ماند.

او بعد از این معامله مورد خشم مردم مقاوم هزاره قرار گرفت ودر یک سخنرانی  در غرب کابل گفت که ما فریب خوردیم و در مصاحبه اي گفت:« من در حقیقت با کرزی ائتلاف کردم ودر نتیجه ي تفاهم میان من و کرزی  او برای من گفت تا از سیاف حمایت کنم.”

پس از آن آقای محقق دیگر جایگاهش را میان مردم هزاره از دست داده بود تا این که  بار دیگر کوچی ها بر مردم هزاره یورش بردند و محقق شانس خوبی برای اعاده ي حیثیتش یافت و چند روزي ظاهراً در این واکنش به اعتصاب غذایی پرداخت.

اکنون که فرصت دیگر برای یک معامله به او دست داده است، بیم آن می رود که نتواند از این معامله سود برده و حمایت مردم شرافت مند هزاره را باخود داشته باشد.

محقق به خاطر توجيه حمايت اش از كرزي گفت كه اگر چه ما در مدت چهار سال به کارکرد هاى آقاى کرزى انتقاد هاى زياد کرده ايم؛ اما در بين نامزدان از ديد ما مناسب ترين شخص براى آينده افغانستان کرزى است و ما از او حمايت مى کنيم.

اما گذشت زمان نشان خواهد داد كه محقق در اين معامله گري دست پُر خواهد داشت و يا مانند گذشته ها دست خالي خواهد ماند.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا