خبر و دیدگاه

پيوستن محقق و دوستم به كرزي؛ ائتلاف يا خودكشي سياسي؟

 

مصطفي ظاهر هم جبهه ملي را تنها گذاشت!
در شرايطي كه احساس مي‏شد حزب وحدت اسلامي مردم افغانستان به رهبري استاد محقق و جنبش اسلامي به رهبري جنرال دوستم، در جريان انتخابات رياست جمهوري آينده، در مقابل آقاي كرزي و تيم وي باشند، در كمال ناباوري همگان، اين دو، از نامزدي حامد كرزي در انتخابات آينده، حمايت كردند.
محمد محقق، رهبر حزب وحدت و نورالله سادات، رییس شورای مرکزی جنبش ملی می‏گویند «به منظور ایجاد یک نظام قوی با حضور تمام اقوام کشور» از حامد کرزی حمایت می‏کنند.
بیشتر طرفداران این احزاب، هزاره‏ها و ازبک‏های افغانستان هستند. کارشناسان مسائل سیاسی در افغانستان می‏گویند این توافق بعد از ماه‏ها مذاکره بر سر تقسیم قدرت حاصل شده است.
‏کارشناسان مسایل سیاسی می‏گویند دلیل طولانی شدن این مذاکرات، گرفتن اطمینان از آقای کرزی برای تقسیم قدرت بوده است.
اين در حالي است كه طي سال‏هاي اخير به خصوص سال گذشته، استاد محقق و جنرال دوستم، در حالي‏كه در ابتدا هم‏كار و هم‏يار آقاي كرزي بودند، آهسته آهسته به مخالفين وي تبديل شدند و انتقادات تند و صريحي نسبت به عمل‏كرد دولت حامد كرزي، داشتند. آن‏ها بارها آقاي كرزي را به بي‏مبالاتي و عدم توجه به وضعيت قوم هزاره و ازبك و مشكلاتي كه اين دو قوم بزرگ با آن‏ها روبه‏رو هستند، متهم كرده بودند.
محمد محقق که وزیر پلان آقای کرزی بود، در اثر اختلافش با رئیس‏جمهور نتوانست بیشتر از چند ماه به کارش در کنار آقای کرزی ادامه دهد. او بعد از آن‏که از کابینه حامد کرزی بیرون آمد، بارها از دولت آقای کرزی به دلیل آن‏چه تقسیم نا‏عادلانه کمک‏های جامعه جهانی می‏خواند، شدیدا انتقاد کرد.
‏تنش میان جنرال دوستم رهبر جنبش ملی و آقای کرزی نیز در مواردی شدید‏تر از این بوده است.
‏در زمستان سال گذشته، نیروهای امنیتی خانه جنرال دوستم را محاصره کردند و به او اعلام کردند که خود را به پولیس تسلیم کند، محافظان جنرال دوستم که لباس و سلاح‏های جدید‏تر از نیروهای دولتی داشتند، به شدت از رهبرشان دفاع کردند، اما این تنش سبب شد تا جنرال دوستم علی‏رغم خواست خودش، ماه‏ها در کابل بماند و به زادگاهش در شمال باز نگردد.
از سويي ديگر بايد گفت كه محمد محقق و جنرال عبدالرشید دوستم رهبران این احزاب، در انتخابات گذشته از نامزدهای انتخابات و از رقبای آقای کرزی بودند.
‏ از اين‏رو پیش از این، گمانه‏زنی‏هایی در مورد حمایت این دو حزب از دکتر عبدالله، وزیر امورخارجه پیشین كشور وجود داشت، اما اعلام حمایت رسمی رهبران این دو حزب از آقای کرزی، به این گمانه‏زنی‏ها پایان داد، در حالي‏كه قبل از اين تصور مي‏شد با حمايت محقق و دوستم و در كنار آن‏ها جبهه ملي و شوراي متحد ملي از دكتر عبدالله، وي رقيبي واقعا جدي براي آقاي كرزي باشد. البته بايد گفت كه داكتر عبدالله هنوز هم از حمايت‏هاي بسيار و گسترده‏اي برخوردار است و به عنوان يك رقيب اصلي و خطرناك براي آقاي كرزي، محسوب مي‏شود.
‏گرچند برخي بدين باورند كه حمایت حزب وحدت و جنبش ملی که حمایت طیف وسیعی از هزاره‏ها و ازبک‏ها را باخود دارند، حامدکرزی را نسبت به رقبایش در موقف برتری قرار می‏دهد، اما بايد گفت كه اين پيوستن همانند ائتلاف‏هايي كه در گذشته صورت گرفت، پيروان اين دو حزب را بار ديگر به رهبران‏شان، بدبين خواهد ساخت و چهره آن‏ها را مخدوش خواهد نمود.
متأسفانه بايد گفت كه در بين رهبران سياسي افغانستان، هيچ‏گاه ريسك كردن و خطر كردن، جايگاهي نداشته و آن‏ها براي از دست ندادن موقعيت و جايگاه خود و نه منافع مردم، اقدام به معاملات و ائتلاف‏هاي پشت پرده مي‏نمايند تا مبادا همين موقعيتي را كه دارند، از دست ندهند، در حالي‏كه نفس ائتلاف با شخص يا گروهي ديگر، بايد ايجاد تغييرات مثبت و دست‏آوردهاي بهتر باشد، اما رهبران سياسي مردم، هم‏چنان رو به عقب گام برمي‏دارند و به اين وسيله، مردم را بيش از پيش به خود، بدبين مي‏سازند كه به باور برخي از كارشناسان، اين وضعيت، مي‏تواند نوعي خودكشي سياسي براي آقاي محقق و دوستم باشد.
اما نكته آخر اين‏كه ائتلاف‏های سیاسی در افغانستان به شدت شکننده بوده و آن‏گونه که کارشناسان می‏گویند، هیچ ضمانتی برای ثبات موضع احزاب سیاسی در کشور وجود ندارد.
در همين حال، منابع آگاه خبر داده‏اند كه مصطفي ظاهر، نواده محمد ظاهرشاه و يكي از اعضاي جبهه ملي كه حتي در گذشته‏ها صحبت از نامزدي وي در انتخابات آينده رياست جمهوري از سوي اين جبهه مطرح بود، با رها كردن جبهه ملي، از نامزدي آقاي كرزي در انتخابات آينده، اعلام حمايت كرده است.
ظاهر، چندمين چهره سرشناس جبهه ملي است كه اين جببه را رها كرده و دست به حمايت از آقاي كرزي پيوسته است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا