فرهنگ اسلامی
یک عده زیاد مردم، مخصوصا قشر تحصیل یافته فکر می کنند که اسلام یک عقیده است، داشتی یا نداشتی کدام تفاوت نمی کند همینکه یک انسان خوب باشی کافی است. در گذشته هم نوشتم که نمی دانند انسانیت را از کجا باید آموخت . منبع یا ماخذ انسانیت کجاست ؟. این را نه جواب گفته می توانند و نه اعتراف می کنند که پیامبران مخصوصا حضرت محمد ( ص) آمد تا به مردم یک فرهنگ مدنی را تدریس کند. مردم این عقیده را ندارند که اسلام تنها یک عقیده به خداوند نیست بلکه یک فرهنگ اخلاقی و مدنی است. منشا این قرهنگ قرآن نبست بلکه حضرت رسول کریم ( ص) است و قرآن گفت «ولقد کان لکم فی رسول الله اسوه حسنه» یعنی پیامبر خدا بهترین نمونه زندگی است که از او آموخت و پیروی کرد . اینکه یک شخص تربیه مدنی ندارد و به مردم بی احترامی می کند و یا خودخواه و متکبر است و یا به نام جد خود افتخار می کند و یا مادیات برای او مهم تر از معنویات خجسته است و فکر می کند هر قدر از غیر مسلمانان تقلید کرد متمدن تر معلوم می شود در حالیکه منحیث مسلمان مسخ فرهنگی شده است و یا فکر می کند چون دکتورا دارد دیگران نادان هستند ؛ اینها همه و همه نادانی و جهالت در اسلام شمرده می شود . چنانچه یکی از دوستان قصه کرد که یک نفر وقتی صحبت می کند ۹۰ در صد سخنانش به انگلیسی است به جای اینکه فارسی باشد. خوب ، کودکان که دربن کشور ها تولد شده اند ملامت نبستند و اما آدم های کلان زبان مادری اش را فراموش کرده است. فراموشش نشده و اما فکر می کند با انگلیسی صحبت کردن متمدن تر معلوم می شود. همین اشخاص هستند که همه ادیان را یکی می دانند و تصور می کنند که اسلام مانند دیگر ادیان است و فراموش می کنند که به سطح محمد ص نه حضرت موسی ع و نه حضرت عیسی ع از خود سنت ها به جای نگذاشتند و همین سنت های نبوی در کنار سنت الهی است که فرهنگ یک مسلمان متمدن را می سازد .
اسلام تنها عقیده به حدا نیست . دیگران هم به حدا عقیده دارند . این سنت نبوی یعنی روش زندگانی پیامبر کریم ص است که ما را فرهنگ می دهد همین امروز یکی از دوستان سوال کرد که چرا یک عده مردم بسیار مغرور و متکبر هستند ؟ دلیل آن این است که این اشخاص نمی دانند که بعد از شرک بد ترین صفت انسانی کبر و غرور و خودخواهی است . در یک مجلس بودم یکی از دوستان یاد آور شد که نادر خان بسیار ظلم کرد . بکی از خویشاوندان نادر خان گفت شما حق ندارید که جد من را به بدی یاد کنید و مجلس را ترک کرد . بیچاره نمی دانست که قرآن می گوید که می شود که پدران شما اشتباه کرده باشند شما هم همان اشتباه را می کنید ؟ برای اکثر افغانها یا افغانستانی ها قوم شان و جد شان مهمتر از ایمان شان است و همه اقوام امروز از هویت قومی سخن دارند در حالیکه اسلام آمد تا ما را در دین خواهر و برادر سازد و اما این برای شان مهم نیست. اسلام یک فرهنگ عظیم است که ثمره آن مولانا و سعدی و حافظ و بیدل ووووو می باشد . محمد ص وقتی هجرت کرد نام یثرب را مدینه گذاشت . از نگاه جامعه شناسی یعنی حالا شما شهری شدید . شهری متمدن می باشد و همه مشتقات مدنی ، متمدن ، مدنیت از همین مدینه به ما رسیده یعنی حالا حالا شما متروپولیتن شدید حالا شما در نظام شهری دیگر قومی و قبایلی نیستید ، حالا شما همه در دین خواهر و برادر هستید ، حالا شما با قانون زندگی می کنید ؛ حالا شما با سحر و جادو و خرافات و نظام قبیله زندگی نمی کنید اما امروز بیبینید که چه حال است ؟!؟!؟
اسلام نه تنها یک عقیده به اساس علم و حکمت است ، یک مدنیت است و یک فرهنگ والاست که در عرش عظیم به حیث یک طرح بزرگ یا Grand design برای بشریت طرح شده و هرگز مصالحه نمی شود.
فرید یونس


