خبر و دیدگاه

رازگشایی از یک سِر بزرگ داعش

mehry picture
نویسنده: حکیم مهری

از هر یک میلیون نفر جمعیت تونس، 546 نفر به داعش پیوسته‌اند. کشورهای کوچکی مانند مالدیو، کوزوو، بوسنی، قرقیزستان و مقدونیه هم وضعیت خطرناکی دارند. فنلاند حدود 42هزار نفر مسلمان دارد که طبق آمارهای مختلف حدود 70 نفر از آنها به داعش پیوسته‌اند. این بدان معناست که با همین نسبت، اگر فنلاند یک میلیون مسلمان داشت، 1546 نفر از آنها به داعش می‌پیوست.

مجله اینترنتی کمونه (Kamooneh.com) :

حملات بزرگ تروریستی افراد تحت تاثیر گروه داعش، کشورهای مختلفی را تحت تاثیر قرار داده است. قارهء اروپا به ویژه هدف حملاتی جدی قرار گرفته است و این بیم وجود دارد که آسیب‌پذیری کشورهای اروپایی در برابر تروریست‌های آموزش دیده توسط داعش ادامه داشته باشد.

پژوهشی که اخیرا دردفتر ملی تحقیقات اقتصادی در ایالات متحده انجام شده است، به خاستگاه جغرافیایی اعضای داعش و چرایی احتمالی عضویت آنان در این گروه تروریستی پرداخته است.

آمار زیر که با توجه به گزارش‌های مختلف تهیه شده است، کشورها را بر اساس سه معیار رده‌بندی کرده است. کشورهای با بیشترین تعداد عضو در داعش، کشورهای با بیشترین سرانه ء عضویت در داعش با توجه به جمعیت آنها، و کشورهای با بیشترین سرانهء عضویت در داعش با توجه به جمعیت مسلمانان آنها.


کشور نخست از نظر بیشترین تعداد عضو در داعش، تونس است که 6هزار تبعه آن به داعش پیوسته‌اند. عربستان سعودی (2500)، روسیه، ترکیه، اردن و لبنان نیز کشورهایی هستند که شهروندان زیادی از آنها به عضویت داعش در آمده‌اند. در بین کشورهای اروپایی، فرانسه (1700)، آلمان (760) و بریتانیا (760) کشورهایی هستند که در ده ردیف اول قرار دارند.

با در نظرداشت جمعیت کشورها، باز هم تونسی‌ها در ردیف اول قرار دارند. از هر یک میلیون نفر جمعیت این کشور، 546 نفر به داعش پیوسته‌اند. با توجه به این شاخص، کشورهای کوچکی مانند مالدیو، کوزوو، بوسنی، قرغیزستان و مقدونیه وضعیت خطرناکی دارند.

آخرین شاخص تعداد اعضای داعش تبعه ء یک کشور با توجه به تعداد مسلمانان آن کشور است که در این شاخص، کشورهای اسکاندیناوی و اروپا در صدر فهرست قرار می‌گیرند. فنلاند حدود 42هزار نفر مسلمان دارد که طبق آمارهای مختلف حدود 70 نفر از آنها به داعش پیوسته‌اند. این بدان معناست که با همین نسبت، اگر فنلاند یک میلیون مسلمان داشت، 1546 نفر از آنها به داعش می‌پیوست. از نظر این شاخص، ایرلند، بلژیک، سوئد، اتریش، دانمارک و ناروی نیز ردیف های زیر ده دارند. دیگر کشورهای این رده‌بندی تونس، مالدیو و ترینیداد و توباگو خواهند بود.

با توجه به آمار فوق، پژوهشگران موسسه آمریکایی در تلاش برای توضیح این آمار مدعی هستند که مشکلات اقتصادی اولین عاملی است که معمولا در عضویت به داعش مهم دانسته می‌شود. عده‌ای بر این تصور هستند که نابرابری اقتصادی در دنیا در حال افزایش است و در کشورهای با شرایط اقتصادی بدتر، فرصت‌های شغلی کمتر و نابرابری بیشتر، احتمال گرایش به افراط افزایش می‌یابد ولی آمار فوق این نظر را تائید نمی‌کند. در واقع این کشورهای مرفه و توسعه یافته هستند که احتمال عضویت اتباع مسلمان آنها در داعش بیشتر است. طبق این آمار، به ازای هر ده درصد افزایش در میزان تولید ناخالص داخلی، احتمال پیوستن یکی از ساکنین یک کشور به داعش 1.5 درصد بیشتر هم بوده است. این پژوهش همچنین نشان می‌دهد که اتفاقا کشورهایی که شاخص توسعه انسانی بالاتری دارند، تعداد داعشی‌های بیشتری هم دارند.

ممکن است تصور شود که حالا که عوامل اقتصادی، عامل اصلی عضویت در داعش نیستند پس عوامل سیاسی مهم‌ترین عامل هستند. عده‌ای معتقدند که اختناق سیاسی در داخل کشور و نداشتن امکان بروز دیدگاه‌های سیاسی است که افراد را به عضویت در داعش متمایل می‌کند ولی باز هم آمار نشان می‌دهد که کشورهایی هستند که از نظر اقتصادی توسعه یافته هستند، نابرابری درآمدی در آنها کم است و نهادهای سیاسی توسعه یافته‌ای نیز دارند ولی باز هم به نسبت اعضای داعشی زیادی دارند.

اگر عوامل اقتصادی و سیاسی نتوانند تعداد بالای اعضای داعشی یک کشور را توضیح دهند، پس چه چیزی را باید عامل گستردگی عضویت اتباع مثلا کشورهای اروپایی در داعش دانست؟ طبق پژوهش انجام شده، دو عامل دیگر را نیز می‌توان مورد توجه قرار داد. اولین آمار، تعداد مسلمانان در یک کشور است ولی عامل دوم جالب‌تر و مشکل‌سازتر است. آمار نشان می‌دهد که هر چه جمعیت مسلمان در یک کشور اروپایی منزوی‌تر باشند، احتمال عضویت آنها در داعش بیشتر می‌شود. پژوهشگران موسسه آمریکایی مدعی هستند که این کشورهای اروپایی با انزوای قومی و مذهبی مواجه هستند. به عبارت دیگر، هر چه جمعیت بومی یک کشور اروپایی یکنواخت‌تر و همسان‌تر باشند، میزان جدایی جمعیت مهاجر خاورمیانه‌ای و مسلمان از دیگر اهالی آن کشور بیشتر می‌شود و احتمال عضویت آنها در داعش بیشتر می‌شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا