خبر و دیدگاه
قرآن و زدن زن

بعد ازینکه مضمون عاطفه زنان را به نشر سپردم دوستان در مورد اینکه آیا مردان باید زنان را اگر بی اطاعتی کنند بزنند ، سوْال کردند.
به مثابه پیشگفتار این مضمون باید اول بدانیم که معنی اسلام چه است ؟ اسلام از واژه سلمه آمده است که صلح معنی میدهد نه خشونت و دهشت و وحشت .
دوم قرآن به وضاحت می گوید که زن لباس مرد است و مرد لباس زن است . درین جا می بینیم که قسمیکه در گذشته گفتم نه تنها زنان و مردان مکمل همدیکر هستند در عین زمان در پیشبرد زندگی مشترک حقوق مساوی دارند. هیچ مرد نه می تواند بدون یک زن خانواده بسازد و هیچ زن نه می تواند بدون یک مرد یک خانواده را تشکیل کند.
سوم مطلب مهم را که در طول تاریخ. مفسرین نادیده گرفتند این است که آیه راز معنی میدهد و راز ترجمه نمیشود . از آنجایکه قرآن کتاب علم و حکمت و عدالت است پس به اساس علم و حکمت و عدالت معنی و تفسیر میشود . چهارم قرآن به سه اساس تفسیر میشود . اول آیه قرآن با آیه قرآن . دوم آیه به استناد حدیث موثق و متفق علیه و سوم قرآن به اساس علوم انسانی زیرا علم در پیشرفت است و برای ما بسیاری مطالب را که در گذشته نه می دانستیم بازگو میکند. طور مثال در أوائل قرن بیستم. ما از توحید که محور اساسی اسلام است یک شناخت دیگر داشتیم و اما حالا با کشف DNA ما از توحید یک شناخت علمی تر داریم . حالا ما میدانیم که همان DNA که در نباتات است در انسان و حیوان هم است . پس آموختیم که همه جهان هستی یک بافت دارد و خالق آن یکی است و مرجع یکی است ؛ که این را توحید سیانتیفیک می نامیم.
حالا می رویم سر اصل موضوع که در سوره نساء آیه ٣۴ آمده است که اگر زنان اطاعت شما را نکردند یعنی در حالت شاز باشند ایشان را بزنید . بعضی تفاسیر نوشته اند تأدیب کنید و بعضی نوشته بطور خفیف بزنید که همه این تفاسیر متاسفانه غلط است و “اضربوهن” زدن معنی نمیدهد . مردان هم می توانند در حالت شاز باشند. نشوزهن تنها برای زنان نیست. شاز حالت است که زن یا مرد. از دایره اسلام خارج میشود نه اینکه زن خانه برادر خود برود و او را لت و کوب کرد.
اول اینکه قرآن می گوید که “و لقدکرمنا بنی آدم ” یعنی ما به بنی آدم کرامت دادیم . قرآن نگفته است که به مردان کرامت دادیم و به زنان کرامت ندادیم. دوم رسول خدا (ص) فرموده است که ” من برای تکامل مکارم اخلاق آمده ام ” پس کرامت یک انسان اول رویه و اخلاق اوست و دوم علم و دانش او. یک انسان با کرامت و با اخلاق و با علم هرگز نه تنهاهمسرش ، بلکه بالای دیگران دست بالا نه می کند . همچنان حدیث دیگری داریم که رسول خدا ( ص) فرموده است که مومن آن است که مردم از دست و زبانش در امان باشند. پس یک مومن هرگز کسی را توهین و تحقیر نه می کند چه خاصه که دست بالا کند. پس زدن و لت و کوب حتی که خفیف باشد کار یک انسان با کرامت ، با اخلاق و با علم و مومن نیست.
در رابطه به آیه “اضربوهن ” ، اول این آیه را به استناد قرآن تفسیر می کنیم . در سوره النحل آیه. هشتاد می خوانیم که خداوند می گوید. “و الله جعل لکم من بیوتکم سکنا.” یعنی خداوند خانه های شما را برای آرامش شما فراهم کرده است . چطور امکان دارد که از یک سو خداوند می گوید که خانه های شما برای آرامش شماست و از طرف دیگر بگوید که اگر زن اطاعت نکرد او را بزنید ؟ می بینید که درین جا، اگر ما زدن را قبول کنیم قرآن العیاذ بالله در تناقض قرار میگیرد. حالا می رویم به تفسیر آیه به حدیث. رسول خدا (ص) فرموده است که زنان تانرا مانند دوران جاهلیت نزنید. پس حدیث هم زدن را رد می کند.
در اسلام طلاق فرض است و نکاح سنت. اگر یک زوج مشکل میداشته باشند و بعد از کوشش های گوناگون نه می توانند به زندگی زناشویی ادامه دهند طلاق چه از طرف مرد باشد چه از طرف زن باشد که خلع نامیده میشود باید آبرومندانه از هم جدا شوند . معنی “اضربوهن” زدن نیست و جدایی است. یا به کرامت و عزت و محبت باید زندگی کرد و یا با عزت و کرامت بدون آسیب رساندن به همدیگر از هم باید جدا شد. انسان در اسلام چه مرد باشد چه زن باشد آزاد آفریده شده است و هیچ کس حق ندارد کسی را از حق آزادی محروم کند. در شروع همین آیه مردان را سرپرست زنان معنی کرده اند که اشتباه دیگر است و در پست آینده تشریح خواهم کرد.