خبر و دیدگاه

مار گزیده از ریسمان دراز می ترسد

جنبش تحفظ پشتون با توجه به پس منظر فراز و فرود موضعگیری های نا مشخص ویا حتی متناقض پشتون های پاکستان قبل وبعد از تاسیس این کشور مورد توجه و سوالات مردم افغانستان اعم از پشتون وغیر افغان میهن قرار دارد که میخواهم در زمینه به نکاتی چند تمرکز کنم:
/دولت های وقت افغانستان علیرغم مبارزه ی پر افتخار نهضت عدم تشدد نیم قاره هند برای آزادی که رهبران اکثریت پشتون آن سوی مرز دیورند نیز در آن اشتراک فعال داشتند جز در مقطع کوتاهی از زعامت امان الله خان با سیاست سکوت و روز مره گی در زمینه رو به رو اند.
/به محض تاسیس دولت پاکستان در سال ۱۹۴۷زعامت پشتونی خرد گریز در زمان شاه محمود صدراعظم واثر پذیری از نخبه های تمام عیار قوم گرای پشتون اقلیت افغانی در سازمان ملل متحد پرچم مخالفت را در پیوند به تاسیس این کشور نوبنیاد همسایه ومسلمان بر افراشتند وسنگ تهداب کج ودشمنی بی لزوم از همان تاریخ گذاشته شد که طی نزدیک به هشت دهه با تعقیب سیاست های خام وعوام فریبانه ی زعامت های بعدی، کشور در اختیار نیرو های نیابتی بیگانه قرار گرفت که عقل سلیم نمی تواند از سهم عملی و ویرانگر ترکیب عمده ی پشتونی پاکستان در اشغال افغانستان در کنار دولت فدرال آن انکار کند.
/دوره ی سیاه صدارت داود خان و تحریکات ضد پاکستان که در عقده ی تاریخی واگذاری پشاور وسرزمین های آن سوی سرحد توسط سلطان محمد طلایی و برادران جا باز می کند از هیچ منصفی پوشیده نیست.تاریخ به طور ناطق شهادت می دهد که زعامت وقت با مساعی عمدتا اقالیم سه گانه ی خانواده سلطنتی، داود خان نعیم خان هاشم خان صدر اعظم مخلوع و معدودی از سوپر فاشیستان پشتون در صدارت شاه محمود خان در سال۱۹۴۹ ودر غیبت کامل توده های میلیونی مردم با تدویر لویه جرگه ی مسخره وفرمایشی توسط وکلای انتصابی وبی سواد ودر مغایرت به تمام اسناد حقوقی وکنوانسیون های بین المللی مرز شرقی و جنوبی میهن فاقد اعتبار اعلام گردید. که جز شوروی وقت ومتحدان وهند هیچ کشوری در مقیاس جهانی به آن واقعی نگذاشتند. باید متذکر شد که اصطلاح ابداع پشتونستان و بیرق آن نیز از دستآورد های همین برهه ی زمانی توسط زعامت پشتونی متعصب افغانستان است که به اکثریت پشتون بومی پاکستان هیچ ارتباط وپیوندی ندارد وسناریوی کاسه ی گرم تر از آش را به نمایش می گذارد.
/موقف حزب عوامی ملی وشخصیت های معروف پشتون پاکستان به اعتبار از خان عبدالغفار خان ،خان عبدالولی خان اسفندیار خان اجمل ختک افراسیاب ختک محمود خان اسکزی ، خان عبدالصمد خان کوکی خیل وصدها خان دوسره ی دیگر در زعامت های چپی، کرزی و احمدزی چنان گنگ دوپهلو ونا روشن است که ما جز یغمای پول باد آورده ی هند کبیر را توسط این حامیان افغانستان؟ عنصر مثبت اندکی هم در مورد قابل دید ورویت نیست.
باتوجه به این پس منظر تأسف بار به گمانم مردم افغانستان و به ویژه اقوام غیر پشتون حق دارند تا انکشافات را در پاکستان مرتبط به جنبش تحفظ پشتون با دقت رصد واز سیاه سازی وسفید نمایی یک جانبه پرهیز کنند. در مصوبات جرگه ی تحفظ پشتون پاکستان به باورم موارد مثبت وگرایش های انحرافی قدیم هردو بازتاب دارد که گذشت زمان قضاوت بهتر خواهد کرد.واما من شخصا از آذان بی موقع رهبران ناکام ومفتضح میهن پیرامون جرگه ی تحفظ پشتون که همه دچار سرخورده گی و روز مره گی اند واز به اسارت کشیدن مردم وسرزمین میهن به استبداد وتحجر دینی قومی شرم و حیا ندارند ،عمیقا متاسف هستم. این تأسف واندوه در پیوند به کرزی غنی وخلیلزاد تا مرز تنفر وانزجار عادلانه ادامه می یابد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا